PUDING KARAMEL
Bahan bahan:
8 biji telur - boleh guna 6-8 biji telur
1 tin susu pekat manis - boleh guna 3/4 tin jika tak suka manis
1 tin susu cair
1 tin air
Sedikit vanilla extract
8-10 sudu besar gula pasir - untuk gula hangus
Cara cara:
Goreng gula sehingga menjadi cair dengan api perlahan. Setelah cair,
sudukan gula hangus dengan cepat ke dalam mangkuk kecil.
Ketepikan.
Pukul telur sehingga hancur dan masukkan semua bahan bahan lain dan dikacau sebati.
Sendukkan adunan ke dalam mangkuk yang telah dibubuh gula hangus tadi.
Kukus selama 10-15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke
dalam peti ais.
Sedap dihidangkan sejuk sejuk. Boleh terus
dihidangkan di dalam mangkuk pyrex sama atau dituangkan ke dalam piring
kecil. Jika suka, boleh dihidangkan dengan ditabur fruit coktail di
atasnya.