Kek Cheese
Bahan A :
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon - aku guna 2 sudu besar
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
** butter & cream cheese biarkan pada suhu bilik
Bahan B :
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sudu kecik jus lemon
Cara-cara:
Step 1
Dalam bekas, masukkan susu, butter dan cream cheese. Cairkan ketiga2
bahan tersebut dgn kaedah double boiler. Bila dah cair tutup api.
Biarkan sejuk seketika sebelum di campur dgn bahan lain. Bila dah sejuk,
masukkan tepung superfine sedikit demi sedikit. Gaul dgn whisker sampai
sebati. Bila dah sebati, masukkan pula tepung jagung sikit demi
sedikit. Kacau lagi sampai sebati. Kemudian, masukkan kuning telur.
kuning telur tu aku kacau2 guna garfu je sebelum di tuang ke dalam
adunan. kacau lagi sampai sebati. Masukkan sedikit garam. Akhir sekali
masukkan jus lemon, kacau lagi.
Step 2
Dalam bekas yg
kering, sila masukkan putih telor bersama dgn jus lemon tadi. pastikan
bekas tersebut kering tau tanpa ada kesan minyak atau air. Putar
menggunakan mixer. putar sampai berbuih-buih (foamy). Lepas tu masukkan
gula sikit demi sedikit sehingga habis. putar lagi sampai adunan
bertanduk (soft peak) dan berkilat.
Akhir sekali campur adunan
step1 dengan step2 menggunakan kaedah kaup balik. Bakar pada suhu 160
celsius mengunakan kaedah waterbath.
Untuk Cream
250g cream cheese
120g susu pekat manis
150ml Whipping cream
Mix semua bahan dia atas hingga sebati