PUDING COKLAT SOS KASTARD
Puding Coklat :
10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
500 ml susu segar (k.nor lebihkan 100ml)
250 ml susu cair
100 ml air
3/4 cawan gula pasir
2 sb susu pekat
2 sb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)
1 sb tepung kastard + 2 sb air
1 sb mentega
1 sk esen vanilla
Cara-cara :
Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. Kemudian, masukkan susu
segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan. Setelah
itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega.
Sebatikan. Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.
Bahan Sos :
2 cawan susu segar/susu cair (DJ campurkan kedua2nya)
2 sb tepung kastard
4 sb gula pasir
1 sk esen vanilla
Cara-cara :
Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian,
dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan
tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian,
hiaskan dgn coklat urai jika suka.