Jumaat, 14 November 2014

Resepi Pavlova...sumber fb

Resepi Pavlova

Bahan-bahan ( 10 org )

4 biji putih telur gred A
1 cawan gula pasir/gula castor
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh cuka mkn
1 sudu teh esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur

Topping:
1 cawan fresh cream ( Rich, Value - non diary)
Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur

Cara Sedia:

1. Pkl putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.

2. Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe

3. Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati

4. Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©

5. Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9

6. Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)

7. Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur

8. Utk topping: pkl fresh cream smpi soft peak. Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan fresh fruits td ngan kreaviti anda.