Resepi Pavlova
Bahan-bahan ( 10 org )
4 biji putih telur gred A
1 cawan gula pasir/gula castor
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh cuka mkn
1 sudu teh esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
Topping:
1 cawan fresh cream ( Rich, Value - non diary)
Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur
Cara Sedia:
1. Pkl putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.
2. Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe
3. Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati
4. Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©
5. Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
6. Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
7. Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah
di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi
& anggur
8. Utk topping: pkl fresh cream smpi soft peak.
Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan
fresh fruits td ngan kreaviti anda.