LAKSA SIAM
Bahan-bahan
1 paket laksa (jenis halus) . Recommended laksa yang bercap Penang
Laksa Twenty Twenty. Boleh beli di Giant atau 99 SpeedMart sebab meenya
kec. - direbus dan sejatkan
Bahan-bahan Kuah
800gm ikan kembung - Ikan dibersihkan and direbus.
Asingkan isi dan isi ikan dikisar. Boleh guna air rebusan tadi untuk tujuan mengisar
1 biji kelapa - diambil santannya
3 keping asam gelugur
2 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut
1 sudu makan sos kicap sotong
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu makan serbuk ikan bilis
3 sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar
10biji bawang merah
5 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering
50gm udang kering
50gm lobak masin
1cm lengkuas
1cm kunyit hidup
1cm belacan
5 biji buah keras
Cara membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan naik bau
2. Masuk bahan-bahan kuah dan biarkan mendidih dengan api sederhana
3. Setelah naik minyak, tutup api dan angkat
4. Hidangkan bersama laksa dan ulam-ulaman seperti nanas, timun
(dihiris nipis), kacang panjang, kobis bulat (dihiris nipis), bunga
kantan (dihiris nipis), taugeh (dicelur) dan limau kasturi