Khamis, 27 November 2014

Petua Dapur Ringkas

1. Membuang hanyir ikan
Caranya dengan memerah limau kasturi dan lumur kepada ikan. Biarkan selama 2 minit. Kemudian basuh dengan air.

2. Hilangkan lumpur kepada kerang
Caranya memasukkan kerang dalam besen berisi air. Ramas kerang mengunakan surat khabar. Ramas dalam masa 5-10 minit. Seterusnya bilas dengan air.

3. Sayur kembali segar
Ambil sayur yang disimpan di dalam peti air, erendam dalam cuka selama beberapa minit. Kemudian bilas.

4.Hindarkan bau hanyir ayam
Caranya basuh ayam menggunakan teping gandum dan daun pisang. Seterusnya bilas.

5. Hilangkan pahit pucuk betik
Rebuskan pucuk betik bersama pucuk jambu batu selama 10 minit. Toskan kemudian.

6. Hilangkan bau petai
Sebelum memasak petai rendamkannya dalam air beras selama sejam. Kemudian bersihkan seperti biasa .

7. Menghilangkan hanyir bendi
Setiap masakan yang meletakkan bendi perlu dimasukkan bersama asam keping.

8. Menghilangkan pedih ketika mengupas bawang ( 3 cara)
1. Letak sebiji bawang yang dikupas dihujung muncung pisau.
2. Simpan bawang dahulu dalam peti ais.
3. Rendam bawang dalam air dahulu sebelum mengupas dan menghiris.

9. Menghilangkan getah nangka
Letakkan minyak masak ditanggan dan pisau ketika membelah buah nangka dan ketika mengambil isi buah nangka.

10.Menghilangkan bisa nanas
Setelah nanas dikupas, celur dalam air panas seketika. Kemudian baru potong untuk masakan.