bahan-bahan :
250g cream cheese - suhu bilik
250g dairy whipping cream
200ml susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila (kepada yg tak suka bau cream cheese)
Hershey's Chocolate Syrup (kalau nak guna strawberry syrup pun boleh)
biskut Marie / Oreo / Digestive / sponge fingers / cornflakes (mana-mana yg anda suka)
Topping : badam cincang(disangar) / keju cheddar parut / chocolate m&m / chocolate chips (mana-mana yg anda suka)
cara-cara :
1. Pukul cream cheese hingga lembut.
2. Masuk kan whipping cream, susu pekat manis & esen vanila. Pukul hingga kembang.
3. Bubuh sedikit adunan cream cheese kedalam bekas & ratakan.
4. Taburkan biskut hancur secukupnya.
5. Picitkan Hershey's syrup secukupnya.
6. Taburkan topping secukupnya. Kemudian ulang semula process melapis hingga bekas hampir penuh.
7. Lapisan atas bubuh cream cheese, picitkan syrup Hershey & taburan topping.
8. Simpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dihidangkan.
** Melty Hershey ada banyak versi. Ni versi paling mudah.
** Anda boleh pelbagaikan dgn menggunakan kek sebagai base, ganache untuk menggantikan syrup & sebagainya.
biskut Marie / Oreo / Digestive / sponge fingers / cornflakes (mana-mana yg anda suka)
Topping : badam cincang(disangar) / keju cheddar parut / chocolate m&m / chocolate chips (mana-mana yg anda suka)
cara-cara :
1. Pukul cream cheese hingga lembut.
2. Masuk kan whipping cream, susu pekat manis & esen vanila. Pukul hingga kembang.
3. Bubuh sedikit adunan cream cheese kedalam bekas & ratakan.
4. Taburkan biskut hancur secukupnya.
5. Picitkan Hershey's syrup secukupnya.
6. Taburkan topping secukupnya. Kemudian ulang semula process melapis hingga bekas hampir penuh.
7. Lapisan atas bubuh cream cheese, picitkan syrup Hershey & taburan topping.
8. Simpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dihidangkan.
** Melty Hershey ada banyak versi. Ni versi paling mudah.
** Anda boleh pelbagaikan dgn menggunakan kek sebagai base, ganache untuk menggantikan syrup & sebagainya.