bahan-bahan :
180g butter - suhu bilik
4 sudu besar gula halus
3 biji telur size besar - suhu bilik
150g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
4 sudu besar jus lemon (lebih kurang jus dari 1 biji lemon)
parutan kulit lemon dari 1 biji lemon
80g gula halus (tambahan)
3/4 sudu kecil lemon paste (tak sampai 1 sudu kecil)
cara-cara :
1. Pukul putih telur bersama 80g gula halus hingga bertanduk / meringue. Ketepikan.
2. Pukul butter bersama 4 sudu besar gula halus hingga kembang (tak perlu cuci whisk dari pukul meringue tadi).
3. Masuk kan kuning telur & pukul hingga sebati.
4. Masuk kan kulit lemon & setengah tepung. Gaul rata.
5. Masuk kan jus lemon & lemon paste. Gaul hingga sebati.
6. Masuk kan baki tepung & gaul rata.
7. Masuk kan setengah meringue putih telur & gaul cara kaup balik hingga sebati.
8. Masuk kan baki meringue & gaul rata.
9. Tuang adunan kedalam loyang 7 inci & bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160 darjah celcius selama 30 - 35 minit atau sehingga masak (ikut oven masing-masing). Sebaiknya cucuk lidi untuk pastikan kek masak.
** Cake yg dihasilkan lembut & gebu, wangi satu rumah
1. Pukul putih telur bersama 80g gula halus hingga bertanduk / meringue. Ketepikan.
2. Pukul butter bersama 4 sudu besar gula halus hingga kembang (tak perlu cuci whisk dari pukul meringue tadi).
3. Masuk kan kuning telur & pukul hingga sebati.
4. Masuk kan kulit lemon & setengah tepung. Gaul rata.
5. Masuk kan jus lemon & lemon paste. Gaul hingga sebati.
6. Masuk kan baki tepung & gaul rata.
7. Masuk kan setengah meringue putih telur & gaul cara kaup balik hingga sebati.
8. Masuk kan baki meringue & gaul rata.
9. Tuang adunan kedalam loyang 7 inci & bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160 darjah celcius selama 30 - 35 minit atau sehingga masak (ikut oven masing-masing). Sebaiknya cucuk lidi untuk pastikan kek masak.
** Cake yg dihasilkan lembut & gebu, wangi satu rumah