PUDING KARAMEL CHOC MOIST
Bahan Bahan
.
Untuk Karamel – 3 sudu besar gula pasir
Untuk Puding – 5 biji telur, 1 tin susu cair, 1 tin susu pekat, 1 sudu kecil essen vanila
Untuk Choc Moist – 4 sudu besar serbuk koko, setengah tin susu cair,
setengah tin susu pekat, setengah cawan minyak masak, setengah cawan
gula castor, 1 sudu kecil soda bikarbonat, 1 biji telur, 1 cawan tepung
hong kong
.
Cara Cara Membuat:
.
Untuk Karamel –
Panaskan gula di atas loyang dengan api perlahan. Biar hingga gula
mencair dan berwarna keperangan. Ratakan di atas permukaan loyang.
Matikan api dan ketepikan. Biar sejuk
.
Untuk Puding – Blander
susu pekat, susu cair, essen vanila dan telur. Jangan terlalu lama.
Cukup sekadar 2 hingga 3 kali putar. Tuangkan bancuhan ke dalam loyang
karamel tadi. Kukus 10 hingga 15 minit.
.
Untuk Choc Moist –
Cmpurkan serbuk koko, susu pekat, susu cair, minyak masak dan gula
kastor. Kacau di atas api perlahan selama 2 hingga 3 minit. Masukkan
tepung hong kong dan soda bikarbonat yang telah di ayak. Masukkan telur
telah di pukul. Kacau hingga sebati. Tuangkan di atas puding yang telah
di kukus tadi dan kukus lagi selama 20 hingga 40 minit (bergantung pada
kepanasan api gas)
fb : jom belajar buat kek
.
*** Sejukkan selama setengah jam baru
terbalikkan Puding Karamel Choc Moist – Boleh simpan di dalam peti sejuk
selepas di terbalikkan. Siap