Selasa, 9 Mei 2017

RESEPI BROWNIES KEDUT

Perkongsian resipi #BROWNIES_KEDUT lagi.. atas permintaan ramai... kali ke-6 sy kongsikan.. Alhamdulillah dah setahun lebih sy guna resipi yg sm... setiap hari ada permintaan. .mmg meletops sbb brownies ni sgt lembab dan x manis serta x muak....silakan share..

#BROWNIES_KEDUT (loyang 10* inci)
Bahan A
400g coklat masakan atau compound choc
150g butter kalo xde marjerin pun boleh..tp sy x galakkan sbb nk sedap kena bhn mahal sikit..
(Double boiler 2 bahan di atas sampai cair)

Bahan B
4 bj telur gred A @ B
80g gula castor
80g gula perang
(Satukan bahan B whisk guna tgn hingga gula larut dlm telur.. kacau jer.. x perlu pukul bagai..pastikan gula larut yer utk dptkan effect kedut tu..kacau slow motion yer jgn ribut2..

BAhan C
100g tepung naik sendiri
30g serbuk koko
(Ayak 2 bahan ni)

Cara
Satukan bahan A dan B..kacau hingga sebati guna whisk..masukkan bahan C..Kacau sebati..

Gris nipis pd loyang..
Lapik baking paper...tuang adunan..adunan mmg kental..ratakan..tabur almond flakes (xmo tabur pun boleh)
Panaskan oven suhu 150-160*c
Bakar 35 minit jika loyang saiz 10*inci @ 30 mnt loyabg saiz 8*inci
Kalo guna loyang saiz 8* inci...bahagikan adunan kpd 2 bahagian ..
Siap.. . hias ikut kreativiti.


fb : jom belajar buat biskut

 
Foto Jom Belajar Buat Biskut.