RESEPI PUDING GULA HANGUS
Bahan-bahan A (Karamel gula halus):
● 3 sudu gula halus
● 3 sudu air
Bahan-bahan B (Puding):
● 1 tin susu pekat (400 ml)
● 2 cawan air
● 5 biji telur
● 1 sudu teh esen vanila
● 2 sudu tepung jagung (boleh tambah utk keraskan)
Cara-cara membuat karamel gula halus:
● 1. Cairkan gula dan air sampai pekat.
● 2. Tuangkan ke dalam loyang
Cara-cara membuat puding:
1. Pukul telur sehingga kembang bersama esen vanila.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan B yang lain dan kacau sehingga rata.
3. Tuangkan kesemua bahan yang telah rata kedalam loyang yang telah berisi karamel gula hangus tadi.
4. Kukus dan siap
5. Lagi sedap dimakan kalau simpan dalam peti ais dulu ...
sumber : fb jom belajar buat puding