Isnin, 8 Mei 2017

resepi roti gebu

Resepi Roti gebu:
.
Bahan2
5 gm garam
500 gm tpg h. protien@tpg roti
100 gm gula
20 gm susu tpg
5 gm bread softner
5 gm bread improver
11 gm yis
1 biji telur saiz A@2 biji telur saiz C
70 gm butter@marjerin
200 gm air sejuk
(kalau nak buat roti pandan letak 1 sudu besar pandan paste dlm adunan)
.
Caranya..
-masukkan satu persatu bahan diatas kecuali air ke dlm mangkuk mixer
-masukkan air sikit demi sedikit tgk kalau doh agak lembik jgn masukkan semua
-uli smp dah betul2 elastik
-keluarkan doh rehatkan dlm 5 minit
-timbang doh dlm 30@40 gm, bulat2 kan n susun dlm loyang
-kalau nak letak inti bulat dulu letak inti br canai(terpulang nak buat paten mana)
-tunggu doh naik 2X..
-spray atas roti dgn air susu@air biasa.. bakar pada suhu 150@160° selama 30minit terpulang oven masing2
-tunggu sejuk simpan dlm bekas kedap udara@bungkus dlm plastik
Selamat Meroti😘
.
KREDIT : Zaimah Zakaria



 Foto Jom kongsi resepi menarik.