Selasa, 9 Mei 2017

Resepi Walnut Chocolate Brownies

Resepi Walnut Chocolate Brownies

Bahan A
190 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
125 gm mentega salted
200 gm coklat masakan cincang kasar (sy guna butang beryls)
230 gm gula kastor
2 biji telur B (pukul dgn garfu)
100 gm yogurt asli
100 gm kacang walnut cincang kasar
1 sudu teh esen vanila
20 gm gliserin (pelembut brownies/muffin)
Apa2 jenis coklat untuk buat topping (kitkat/Hershey/perero dll) optional

Resepi Ganache Coklat 1

500 gm coklat masakan cincang kasar
350 gm uht whipping cream
30 gm mentega
2 sudu besar glukos syrup

Panaskan uht whipping cream hingga hampir mendidih. Tuangkan kedalam coklat masakan dan gaul sebati. Biarkan ganache pekat baru tuang atas brownies hias dgn walnut cincang

Resepi Chocolate Ganache Topping 2

1 1/2 cwn coklat masakan (sy guna butang beryls lebih sedap dan berkilat)
1 cwn uht whipping cream

Panaskan whipping cream (dgn api kecil jgn sampai berbuih just panaskan shj)
Masukkan coklat masakan biarkan sekejap kacau sampai cair dan berkilat

Resepi Sos Caramel Topping

50 gm coklat masakan putih
75 gm mentega (salted)
170 gm gula halus
170 ml uht whipping cream

Masak gula sehingga keperang-perangan. (Jaga api jgn besar sgt jgn sampai gula hangus nnt pahit)
Kemudian tutup api dan masukkan uht whipping cream(hati2 tuang ye nnt gula meletop2) kacau sebati.
Masukkan pula mentega dan coklat putih kacau sebati... Siap...
Klu nak buat salted caramel buh 1 sudu kecil garam halus.

Panaskan oven 180
Dalam bekas ayak bahan A
Masukkan walnut cincang gaul rata
Double boil coklat dan mentega kacau hingga cair dan berkilat
Angkat dr api dan masukkan gula gaul rata
Masukkan telur, esen dan yogurt kacau sebati
Masukkan gliserin dan kacau rata
Tuang coklat cair kedalam campuran tepung td
Gaul dgn senduk hingga sebati. Jgn over mix kerana brownies akan keras
Tuang kedalam loyang yg dah dilapik dgn kertas minyak
Bakar 35 mnt suhu 180c (loyang10x10)

Untuk mendeco
Susun coklat atas brownies
Paipkan caramel dan coklat ganache (sy guna ganache no2). Selamat mencuba


fb : jom belajar buat biskut

 
Foto Jom Belajar Buat Biskut.