Resepi Biskut Hazelnut Nutella
Bahan-Bahan:
• 2/3 cawan kacang hazelnut yang dipanggang
• 2 1/2 cawan tepung gandum
• 1/2 sudu kecil baking soda
• 225 gram unsalted butter
• 1/2 sudu kecil garam
• 3/4 cawan gula kastor
• 1 biji telur kuning
• Nutella
Cara Penyediaan:
1. Kisar kacang hazelnut yang dipanggang tadi sehingga menjadi serbuk halus.
2. Pukul unsalted butter dan gula sehingga sebati dan warna bertukar
menjadi kuning pucat, kemudian masukkan telur kuning dan garam. Kacau
sebati.
3. Ayak tepung gandum dan baking soda. Masukkan sedikit demi
sedikit bahan ayak dan diselang seli kan dengan serbuk hazelnut ke
dalam adunan. Kacau sehingga menjadi doh yang sebati. Doh memang agak
lembik dan jangan ditambah tepung lagi.
4. Balut doh dengan plastik
cling atau plastic wrap. Rehatkan di dalam peti sejuk selama 1/2 jam ke 1
jam. Keluarkan doh, lapik plastik di permukaan dan canai setebal 1/4
cm. Terap dengan acuan dan bakar pada suhu 160 celcius selama 10-15
minit.
5. Angkat dan sejukkan. Letakkan Nutella sebagai inti di tengah.
sumber : fb himpunan resepi meletup