RESEPI NONA MANIS
By: Mamanye Fiya
Bahan A
1/2 Cawan Gula Kastor
1 biji Telur Gred A
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
Bahan Bahagian Luar (Warna Hijau)
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air pandan
1/4 cawan gula kastor
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
perisa kelapa pandan emulco
pewarna hijau
Bahan Inti
1 cawan santan pekat
1 sb tepung gandum
1/2 st garam
Cara Penyediaan Bahan A
Pukul telur hingga kembang.Dalam bekas berasingan, satukan gula, tepung
gandum dan santan.Kacaukan.Tuangkan campuran tepung ke dalam telur dan
kacau sehingga sebati.
Cara Penyediaan Bahagian Luar (Warna Hijau)
Ambil 6 helai daun pandan dan kisar bersama setengah cawan air.
Kemudian tapiskan.Campurkan air pandan tadi bersama dengan gula, santan,
tepung jagung, garam, pandan emulco dan pewarna hijau.Kacau sehingga
tiada tepung yang berketul.Kemudian masak campuran ini sehingga
kelihatan berkilat.Satukan Adunan Bahan A dan Bahagian Luar (Warna
Hijau)
Cara Penyediaan Bahan Inti
Satukan kesemua bahan inti
dan masakkan sehingga menjadi likat.Apabila sudah masak, biarkan suam
kemudian masukkan ke dalam piping bag.
Cara Penyediaan Kuih Nona Manis Secara Keseluruhan
Sediakan periuk kukus dan kukus air sehingga periuk panas.Tuangkan
Adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang.Masukkan
adunan untuk inti yang telah dimasukkan ke dalam piping bag tadi
ditengah-tengah acuan.Balut periuk kukus dengan kain supaya tiada air
tidak menitik
kukus 7-8 minit