Selasa, 9 Mei 2017

resepi kuih lapis

KUIH LAPIS

fb aneka resepi kuih muih
Bahan A:

2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sk garam
2 cawan santan pekat

Bahan B:

1 1/4 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 helai daun pandan ~ disimpul

Bahan C:

warna hijau
warna pink
warna coklat

Cara:

1. Satukan bahan A, gaul rata kemudian ketepikan.
2. Masak bahan B hingga gula larut dan biarkan suam sedikit.
3. Campurkan bahan B kedalam A, gaul rata dan tapiskan.
4. Ambil adunan 1 cawan kemudiaan warnakan coklat.
5. Baki adunan dibahagikan kepada 2 dan warnakan.
6. Panaskan air kukusan, loyang dialas dgn plastik dan sapukan minyak keliling loyang.
7. Masukkan satu cawan warna hijau dan kukus selama 5 minit.
8. Bila permukaan dah keras, garis gariskan dgn lidi, tuang pula adunan pink. Begitulah seterusnya. Warna coklat biar dilapisan tengah. Kukus hingga habis adunan.
9. Lapisan akhir, kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan. Pastikan kuih betul2 sejuk baru dipotong dgn menggunakan pisau plastik.



 Foto Aneka Resepi Kuih Muih.